Sestavine

Nekaj opisov aktivnih sestavin v kremi IgnisCalda

ROŽMARIN:

Kratek opis:
Rožmarin je aromatičen zimzelen grm, ki izvira iz Azije, dandanes pa je bolj tipičen za celotno mediteransko področje. Sledove rožmarina so našli tudi v egipščanskih grobnicah, znano je tudi, da so ga antični grki imeli za simbol regeneracije in dobrega počutja.

DELOVANJE IN UPORABA:
Rožmarin, deluje stimulativno, pospešuje krvni obtok ter osvežuje in razkužuje. Za rožmarin velja, da poživlja in pozitivno učinkuje na miselne procese. Uporablja se za stimulativne masaže telesa in kopeli ter v kozmetičnih pripravkih za masažo bolečih mišic in sklepov. Znano je pozitivno učinkovanje rožmarina na rast las, zato ga pogosto najdemo v raznih tonikih za nego lasišča in preprečevanje prhljaja. Rožmarinovo olje je primerno tudi za odišavljanje prostorov saj deluje poživljajoče.

EVKALIPTUS:

Za eterična olja pogosto slišimo, da so kar “duša” rastline. Rastlinam dajejo značilni vonj, nam pa pomagajo pri raznoraznih težavah in boleznih. Seveda pa moramo pri izbiri eteričnega olja paziti, da je le to kvalitetno in kar se da naravno, saj bo le tako vsebovalo vse snovi, ki sicer delujejo tako pozitivno na naše dobro počutje. Vonj eteričnega olja evkaliptusa je svež in pikanten. Ima značilno oster kafrast vonj in lesne podtone. Eterično olje evkaliptusa je verjetno eno izmed najbolje poznani eteričnih olj. Deluje močno analgetično, antibakterijsko, antirevmatsko, antiseptično, deodorantno, diuretsko in se je včasih uporabljalo kot zdravilo pri mrzlici. Posebno koristno je eterično olje ekvalipta pri:

  • prehladih gripi in ostalih obolenjih dihal,
  • olajša izkašljevanje,
  • zbistri misli in pomaga pri glavobolih,
  • močno odganja insekte in pomaga pri pikih,
  • lajša bolečine, ki spremljajo obolenja kože (npr. pasovec),

Eterično olje evkalipta se uporablja v aromaterapiji, masažnih oljih in kopelih. Inhalacija/aromaterapija je koristna predvsem pri prehladih in obolenjih dihal. V direktnem kontaktu, razredčen v kremah ali z nekaj kapljicami v sproščujoči kopeli pa spodbuja pomaga pri glavobolih (hladni obkladki z dodanimi kapljicami evkalipta), blaži bolečine pri poškodbah kit in mišic, spodbuja krvni obtok …

MENTOL:

Mentol lahko pridobivamo naravno iz aromatičnega olja pridobljenega iz poprove mete (Mentha piperita) ali sintetično. Je brezbarvne do bele barve, vodotopna, voskasta snov, s tališčem malce nad sobno temperaturo. Kljub temu, da poznamo osem različnih oblik molekule (stereoizomer) mentola, se v naravi nahaja vedno v samo eni obliki in sicer kot L – mentol (levomentol).
Zaradi svojega hladilnega učinka ga pogosto uporabljamo v izdelkih namenjenih za lajšanje draženja kože, vnetega grla, zamašenega nosu, težav pri sončnih opeklin ter bolečinah v mišicah in sklepih. Pogosto ga najdemo tudi v drugih proizvodih kot so zobne paste, sredstva za lajšanje kašlja, balzami za ustnice, žvečilkah in cigaretah.

Delovanje mentola
Mentol v gelih in kremah, ki se nanašajo na kožo, stimulira kožne receptorje za mraz. To omogoča hladilni občutek ob stiku s kožo. Stimulacija receptorjev daje občutek hlajenja, medtem ko se realna temperatura kože ne spremeni. Poleg hladilnega učinka, ima mentol tudi protibolečinsko delovanje. To delovanje poteka na dva načina: z vezavo na bolečinske receptorje v koži zamaskira občutek bolečine, z vezavo na nebolečinske receptorje (receptorje za mraz) pa daje občutek hlajenja in s tem preusmeri pozornost. Mentol deluje tudi na prevodnost žilNa začetku povzroči oženje žil in manjši pretok krvi, ter posledično pri poškodbah zmanjšuje otekanje poškodovanega tkiva. Kasneje temu sledi širjenje žil in s tem povečanje pretoka krvi. Obnova poškodovanega tkiva je pospešena.

 

KAFRA:

Kafra je voskasta aromatična snov. Pridobiva se iz drevesa kafrovca (cinnamomum camphore) lahko pa tudi sintetično. Kafra deluje kot rahel lokalni anestetik in antibiotik. Eterično olje kafre se pridobiva s parno ekstrakcijo iz zdrobljenega lesa, vej in korenin drevesa kafrovca. To je veliko drevo z zelo dolgo življenjsko dobo in mora biti staro vsaj 50 let, da je primerno za ekstrakcijo. naravna rastišča kafrovca se nahajajo na Kitajskem, Tajvanu in Japonski.
kafrino olje je zelo močno in potentno zato ga uporabljamo v minimalnih količinah v aromaterapijah. Olja nikoli ne smemo uporabiti pri svojih mešanicah masažnih olj, prav tako naj se ga izogibajo nosečnice, astmatiki( mi imamo manjšo koncetracijo zato lahko uporabljajo tudi asmatiki to je mišljeno za čisto obliko) ter ljudje z epileptičnimi napadi.

Vonj kafrovega olja je zelo oster, svež in začimben in se odlično meša z eteričnimi olji kamilice, melise, rožmarina, sivke in kajeputa.
KAFRA se uporablja predvsem v klasičnih zeliščnih zdravilih za zunanjo rabo kot učinkovit antirevmatik, blag antiseptik in analgetik. Kafrino eterično olje močno poživlja. Uporablja se pri depresiji, nespečnosti, uporabljamo jo v hladilnih obkladkih za sveže modrice in izvine, za zmanjšanje oteklin. Olje deluje analgetično, antidepresivno, antiinflamatorno, antiseptično, karminativno, diuretsko, hipertenzivno, insekticidno, laksativno, vermicidno, stimulativno.

Kafrino olje se v glavnem uporablja v izparilnikih in kot dodatek hladnim kompresam pri na primer odrgninah in zvinih.
Pri negi kože se uporablja za zdravljenje aken, vnetij, mastne kože in mozoljev. Uporablja se za zdravljenje depresij, aken, vnetij, artritisa, bolečih mišic, zvinov, revmatizma, bronhitisa, kašlja, prehladnih in gripoznih obolenj ter infekcijskih bolezni. Lahko ga v minimalnih količinah dodajamo kremam saj deluje protivnetno, uspešno se bojuje proti aknam, rdeči koži, opeklinam in razpokanim bolečim rokam. Učinkovito tudi odganja insekte.

0
    0
    Moja košarica
    Vaša košarica je praznaV trgovino